6.jpg

1183 keer bekeken

StadsBIEB Den Bosch bijna twee weken op de Chinese toer

 • maandag 17 april 2017 @ 18:50
  #2

  Wat jammer.. lees het nu pas. Het is al afgelopen.

  Sterke vrouwen worden niet geboren,
  maar gemaakt door de dingen die zij meemaken. handtekeningafbeelding
 • donderdag 06 april 2017 @ 11:19
  #1

  DEN BOSCH - Bijna twee weken heeft de StadsBIEB een veelbelovend programma, met China en de Chinese cultuur als uitgangspunt, in de aanbieding. Woensdagsavond vertelde Bettine Vriesekoop, oud-toptafeltennisster en voormalig NRC-correspondent in China, over de positie en de rol van de vrouw in de Chinese samenleving. Het verleden én het heden kwamen daarbij aan bod. Circa veertig belangstellenden waren er getuige van.

  Dochters van Mulan, met als subtitel Hoe vrouwen China veranderen. Zo heet het nieuwe boek van Bettine Vriesekoop. Genoemd naar een heroïeke, in mannenkledij gehulde vrouw die in lang vervlogen tijden het leger inging om China te beschermen tegen de barbaarse Xiongnu. ,,Dit soort zwaardvrouwen was enkele eeuwen later ten tijde van de Tang-dynastie(618-907) vrijwel onvindbaar. Een tijd waarin de zogeheten Lotus-voetjes onder vrouwen een enorme toevlucht namen. Al op jonge leeftijd leden meisjes helse pijnen om aan dit 'schoonheidsideaal' te voldoen, dikwijls vanwege de bijkomende infecties en zwellingen zelfs met de dood tot gevolg", doceerde Vriesekoop.

  Filosofieën
  De invloed van het eeuwenoude confucianisme en het taoïsme op de Chinese vrouw kwam eveneens aan bod. ,,Het zijn in feite twee totaal verschillende filosofieën die samen de basis vormen van allerlei paradoxen. Het confucianisme heeft onder meer de drievoudige gehoorzaamheid van de vrouw hoog in het vaandel staan. Gehoorzaam aan haar vader, haar man en haar zoon. Het taoïsme gaat veel meer uit van gelijkwaardigheid tussen man en vrouw", aldus Vriesekoop.

  ,,Als je de politiek van Mao Zedong analyseert, kom je ook uit meerdere gezichtspunten. Enerzijds ontnam Mao vrouwen hun identiteit; denk daarbij bijvoorbeeld aan hun verplichte stoere imago. Anderzijds deed hij verschijnselen als polygamie, uithuwelijken en prostitutie volledig in de ban."

  Status
  En hoe zit het nu met de positie van de moderne Chinese vrouw? Vriesekoop tot slot: ,,Tegenwoordig gaan veel vrouwen voor uiterlijke schoonheid en status. Liever huilend in een BMW dan lachend op de fiets. Tegelijkertijd zijn ook heel veel hoogopgeleide vrouwen bezig met het maken van een flitsende carrière. Alleen in de politiek en binnen de top van het bedrijfsleven wil het voorlopig nog niet vlotten. Dat zijn namelijk échte mannenbolwerken."