6.jpg

1224 keer bekeken

Plein Hemelse Vrede potdicht vanwege verjaardag studentenprotest

 • dinsdag 04 juni 2019 @ 09:13
  #1

   

  Aangepast: 8 minuten geleden

  Veel politie op het Plein van de Hemelse VredeBeeld © AFP

   

  In Peking zijn scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen vanwege de dertigste verjaardag van de met bloedig geweld neergeslagen studentenacties op het Tiananmen-plein, het plein van de Hemelse Vrede.

   

  Er zijn extra veel veiligheidsmensen in uniform en burger op de been om elk mogelijk protest meteen de kop in te drukken.

  Auto's en voetgangers worden gecontroleerd, en overvalwagens en bussen staan klaar om eventuele demonstranten meteen af te kunnen voeren. 

  Lange rijen

  Lange rijen mensen, voornamelijk toeristen, stonden bij checkpoints te wachten voordat ze het plein in het centrum van de Chinese hoofdstad op konden wandelen.

  Miniatuurvoorbeeld

   Lees ook:

  China's bekendste protest bestaat nog steeds niet in China

  Op het plein herinnert niets meer aan de studentenprotesten in 1989 voor meer democratie en vrijheid en tegen de corruptie. Honderdduizenden studenten voerden actie tot de sterke man van het regime-Deng Xiaoping het leger op de betogers afstuurde.

  Honderden en mogelijk zelfs duizenden studenten kwamen om het leven.

  Veel arrestaties

  De afgelopen dagen zijn activisten en nabestaanden van slachtoffers opgepakt, onder huisarrest geplaatst of 'gedwongen op vakantie' gestuurd. 

  De Moeders van Tiananmen, een netwerk van familieleden van de slachtoffers, willen openheid over het militaire ingrijpen, een lijst van slachtoffers, schadevergoeding voor de families en bestraffing van de verantwoordelijken.

  "Hoe kunnen deze vele moordenaars uiteindelijk aan het oordeel van de geschiedenis ontkomen?", vraagt de actiegroep zich af in een open brief.

  Kaarsenwake Hong Kong

  Hoewel de gebeurtenissen in China van officiële zijde worden doodgezwegen en herdenkingen verboden zijn, worden in Hong Kong tienduizenden mensen verwacht voor een kaarsenwake ter nagedachtenis aan de democratiseringsbeweging. 

  De bewoners van de miljoenenmetropool en voormalige Britse kroonkolonie genieten meer vrijheid dan mensen in de rest van China. Het gebied wordt sinds de teruggave door Groot-Brittannië in 1997 autonoom geregeerd, maar Peking versterkt zijn greep op Hong Kong wel steeds meer.