YANGTZE, CHINA

Geplaatst op zondag 07 september 2008 @ 08:22 , 666 keer bekeken

De Yangtze is de langste rivier in Azië. Hij ontspringt in het hooggebergte van Tibet, slingert 6.300 kilometer door bergen en vlak land en mondt uit in de Oost-Chinese Zee. Het projectgebied ligt in het midden van het stroomgebied van de Yangtze-rivier in Centraal China, en bestrijkt de provincies Hunan, Hubei, Jiangxi en het westen van Anhui. Er wonen 172 miljoen mensen die voor 67 procent werkzaam zijn in de landbouw.

Wat is er aan de hand?

Door intensieve inpoldering voor de landbouw en huisvesting zijn de afgelopen eeuw uitgestrekte vloedvlaktes verloren gegaan. De wetlands zijn van elkaar gescheiden, waardoor natuurlijke processen zijn verstoord en het opvangen van hoogwater drastisch is verminderd. Door grootschalige ontbossing in de bovenloop is de sponswerking van de grond vernietigd, de erosie verergerd en zijn de overstromingen alleen maar groter geworden. De Yangtze dolfijn, de Yangtze alligator en de Chinese steur zijn ernstig bedreigd. Trekvogels hebben grote delen van hun overwinteringsgebied verloren, waardoor hun populaties afnemen. De inwoners van het gebied lijden elk jaar onder zware overstromingen. De effecten van de gigantische Drieklovendam pakken naar verwachting ook niet gunstig uit voor (waad)vogels en vissen; de dam blokkeert de routes van de vissen en de lagere waterstand in de winter heeft negatieve effecten op zowel vogels als vissen. Daarnaast zal de waterkwaliteit afnemen.

Wat wil het WNF bereiken?

Binnen 25 jaar wil het WWF van de Yangtze weer een 'levende rivier'maken, met natuurlijke meanders en uiterwaarden en intacte bossen in de bovenstroomse gebieden. Herstel van de meren Dongting en Poyang en hun wetlands en goed beheer van de Drieklovendam staan ook hoog op de prioriteitenlijst. Het WWF wil de Yangtze integraal beheren als 'levende rivier' en nieuwe manieren van landgebruik en beheersing van overstromingen ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de successen van dit project naar andere delen van het stroomgebied worden uitvergroot.

Wat doet het WWF om dat te bereiken?

Creëren van voorbeeldprojecten van wetlandherstel en duurzaam gebruik. Samen met de Chinese overheid ontwikkelen van een manier om het stroomgebied van de Yangtze integraal te beheren. De effecten van de Drieklovendam op de natuur in de gaten houden en voorstellen ontwikkelen om de impact zo minimaal mogelijk te houden. Opstellen en invoeren van nieuwe regels voor visserij in de meren (met een visloze periode van drie maanden). Helpen bij het ontwikkelen van alternatieve inkomsten voor de bevolking op het gebied van eendenteelt, bio-organische groentes, groene rijst en ecotoerisme. Elk jaar mee-organiseren van de Wetlands Ambassadeurs Actie, waarin studenten een half jaar lang actief zijn om de locale bevolking (miljoenen mensen) bewust te maken van de noodzaak van wetlandbescherming.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Susan- starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor China lief hebbers.