SHENZHEN

Geplaatst op dinsdag 13 april 2010 @ 16:46 , 1752 keer bekeken

 Shenzhen_night_street.JPGShenzhen ligt naast Hong Kong maar maakt deel uit van de provincie Guangdong waarvan Guangzhou (Kanton) de hoofdstad is. Ooit was deze stad een eenvoudig vissersdorp tot Deng Xiaoping in 1978 besliste om het uit te bouwen tot de eerste Speciale Economische Zone. Hong Kong was toen nog een Britse Kroonkolonie. Shenzhen moest er een concurrent van worden als lage loonregio en taksvrije zone.
Een vroegere naam van Shenzhen was Bao'an. De huidige stad bij de delta van de Parelrivier telt zes districten: Luohu, Futian, Nanshan, Yantian , Bao'an, and Longgang. De eerste vier liggen binnen de SEZ. Luohu is het financiële en handelscentrum met een oppervlakte van 79 vierkante kilometer. Het stadsbestuur zetelt in het 78 vierkante kilometer grote Futian, middenin de SEZ. Ten Westen ligt Nanshan dat de hi-tech nijverheid huisvest en Yantian is het logistieke centrum. Het bezit de tweede diepste diepzee containerterminal van China.
Baoan heeft een oppervlakte van 712 en Longgang van 844 vierkante kilometer.

Elke dag de grens over
In het vroegere vissersdorp leven nu bijna 5 miljoen mensen in een subtropisch zeeklimaat.
Hong Kong is sedert 1996 een Speciale Administratieve Regio van China geworden, maar ingevolge zijn statuut is een grens blijven bestaan. Wie van Shanzhen naar Hong Kong wil moet nog altijd grenscontrole en douane voorbij. Dat geldt tevens voor de ruim 2.000 ingezetenen die nu in de vroegere Kroonkolonie studies hebben aangevat en voor de ruim 7.000 werknemers die in Hong Kong wonen, maar in Shenzhen werken. De grensovergang opent van 06.30 u tot middernacht.
De immigratie naar Shenzhen is streng gereglementeerd en beperkt. Bewoners van Guangzhou, Shenzhen, Beijing en Shanghai mogen vrij naar Hong Kong reizen. Voor 2003 was dit alleen mogelijk in groep. Op 1 december 1990 kreeg Shenzhen een eigen Beurs. Net als Shanghai.
Shenzhen nam al een belangrijk marktaandeel in de Chinese uitvoer over van Hong Kong en bedreigt de toppositie van Shanghai inzake havenactiviteiten. Shenzhen telt nu al negen containerdokken en ligt uiteraard dichter bij de fabrieken van Guangdong.

Toeristen komen eveneens
De stad wint op toeristisch vlak eveneens aan belang met aanbiedingen als: Window of the World, Splendid China, China Folk Culture Villages, Happy Kingdom, Safari Park Shen Zhen, Evergreen Resort. Toeristen uit Hong Kong komen liefst naar Shenzhen voor dierengerechten, shopping en… massage, omdat ze er veel goedkoper is. Lo Wu Commercial City is het grootste shoppingcentrum.
Het is vlakbij het station gelegen en de spoorweg die Guangzhou in amper twee uur verbindt met Hong Kong. De rit Shenzhen - Hong Kong vergt 40 minuten. De treinen rijden om de 8 minuten van 05.30 u tot met 23.00 u. Vanuit Shenzhen lopen treinverbindingen naar Beijing, Jiujiang, Maoming, Shantou en andere steden. Uit Nanshan station vertrekken de lange afstandtreinen.
Er zijn ferryverbindingen naar Zhuhai, Macau, Kowloon en Hong Kong Island. De schepen vertrekken bij Shekou in het Westen van de SEZ.
Hong Kong kan eveneens langs de weg worden bereikt. De grensovergang bij Huanggang opent tot middernacht. Er rijdt tevens een shuttle bus. In Shenzhen rijdt men rechts, in Hong Kong links! Een metrolijn naar de gewezen Kroonkolonie is in opbouw.
De stad telt al 139 sterrenhotels en kreeg de bijnaam "International Garden City".
Shenzhen Airport ligt op 35 km van de stad en ontvangt ook enkele internationale verbindingen. Het vliegveld krijgt tevens veel passagiers uit Hong Kong die in Shenzhen goedkopere vluchten naar de belangrijke Chinese steden kunnen boeken.
Shenzhen heeft een eigen taxisysteem: rode voertuigen mogen naar alle bestemmingen, groene tot net buiten de SEZ, terwijl de gele auto's alleen binnen de SEZ kunnen rijden.
Misdaad is lang niet ongekend in Shenzhen!


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Susan- starstarstarstarstar

Dit is een geweldige club voor China lief hebbers.