Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 28 maart 2024 @ 18:17 door Susan- , 278 keer bekeken

Chinees gestoofd buikspek en …

Ontdek de verrukkelijke smaken van Chinees gestoofd (en supermals!) buikspek, gecombineerd met zijdezachte gestoomde aubergine. Trek van gekregen? In dit recept lees je hoe je het zelf maakt!

Het recept bestaat uit twee delen. We beginnen met het maken van de Chinees gestoofde buikspek. Verderop in het recept lees je hoe je de gestoomde aubergine maakt. 

Chinees gestoofd buikspek 

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 1 uur stoven

Ingrediënten

  • 750 gr. buikspek met zwoerd
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • 1½ eetlepel suiker of rock sugar (gele kandijsuiker)
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 2 bosuien 
  • 6 cm gember
  • 300 gr. pandanrijst

Extra nodig: schuimspaan
 

Bereidingswijze 

Stap 1: Snijd het buikspek in blokjes van 2-3 centimeter. Doe het vlees in een braadpan en voeg zo veel water toe dat het vlees onder staat. 

Stap 2: Breng aan de kook en laat het water circa 5 minuten koken tot de meeste onzuiverheden naar boven drijven. Schep die eraf met een schuimspaan. 

Stap 3: Giet het vlees af en spoel af met water om de laatste onzuiverheden te verwijderen.

Stap 4: Maak de pan goed droog en doe er de olie en suiker in. Wacht tot de suiker is gesmolten en lichtbruin is. 

Stap 5: Voeg het vlees toe en bak het goudbruin. Doe dit eventueel in delen, er mag maar één laag vlees in de pan liggen.

Stap 6: Voeg alle sojasaus en steranijs toe met genoeg water zodat het vlees onder staat. 

Stap 7: Snijd de bosuien in stukken van 5 centimeter en de gember in plakken. 

Stap 8: Voeg toe en laat het vlees zachtjes circa 1 uur stoven. Tot het zacht en mals is. 

Stap 9: Spoel de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Plaats het deksel op de pan en het vuur zo laag mogelijk en gaar circa 15 minuten of tot het water is verdampt en de rijst gaar. Of gebruik een rijstkoker. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.

Stap 10: Serveer het vlees met de rijst en gestoomde aubergine (zie onderstaand recept).
 

Gestoomde aubergine

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 1 grote aubergine
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 bosuien
  • 3 cm gember
  • 3 eetlepels lichte sojasaus

Extra nodig: stoompan of -mand

Bereidingswijze 

Stap 1: Breng water aan de kook voor het stomen.

Stap 2: Snijd de aubergine in repen van 5 bij 1 centimeter. Leg in een diep bord en stoom circa 15 minuten in een stoompan of stoommand.

Stap 3: Snijd intussen de bosuien in dunne ringen en rasp de gember. Roer vervolgens door elkaar.

Stap 4: Haal de aubergine uit de stoommand of -pan, doe op een serveerschaal en leg de gember en bosui erop.

Stap 5: Verhit de olie in een steelpannetje en giet over de bosui en gember zodat die gaan pruttelen. Voeg de sojasaus toe en serveer.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.